THEATERAFFICHE

Home Recensies Contact Site Map Zoeken
RECENSIES:

2005/2006

2004/2005

2003/2004

2002/2003

2001/2002

2000/2001

1999/2000

1998/1999

1997/1998LondonDelfts Eenakter FestivalTheaterlinksCulinair theater

De vrouw die haar man opvrat
Titel: De vrouw die haar man opvrat
Genre: gastronomische komedie
Met: Willem Nijholt, Trudy Labij, Hymke de Vries
Tekst: Debbie Isitt
Vertaling: Willem Nijholt
Regie: Robert Prager
Gezien: vrijdag 28 mei 2004, theater De Veste, Delft

In een gifgroen, minimalistisch decor bewegen zich drie mensen: de vraatzuchtige, patserige Robbert (Willem Nijholt), zijn ordinaire, sloverige ex-vrouw Evelien en zijn jongere, geëmancipeerde huidige vrouw Laura. De dames kunnen elkaars bloed wel drinken. Laura heeft de pest aan Evelien, omdat zij geweldig kan koken en een perfecte huisvrouw is. Evelien haat Laura, omdat zij jonger, mooier en beter in bed is. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben beiden een onderhuidse afkeer van Robbert. Dit is niet verwonderlijk, daar Robbert een egoïstische lamzak is, die alleen eten belangrijk vindt. Het mag duidelijk zijn: in dit stuk zit behoorlijk wat spanning. Daarnaast is er plaats voor een bevrijdende lach.
Ik had dit stuk al eerder in Londen gezien. De karakters die in de Nederlandse versie worden neergezet, zijn anders, maar werken even goed. Nijholt had alleen nóg onbeschofter en platvloerser kunnen zijn. Doch hij heeft nu eenmaal een natuurlijke elegantie over zich, waardoor hij nooit als botte macho zal overkomen. Trudy Labij geeft aan Evelien meer pit en is niet alleen het volgzame, zielige huisvrouwtje dat haar Britse collega liet zien.
"De vrouw die haar man opvrat" is een zogenaamde 'gastronomische komedie'. Doch in de Nederlandse versie ligt de nadruk niet geheel op voedsel. In de Britse versie werd, daarentegen, in stil spel heel wat afgekookt en gegeten. Waarom dat in de Nederlandse versie grotendeels is weggelaten, begrijp ik niet. Ik vind het buitengewoon jammer.
De vertaling van Nijholt (zijn debuut als schrijver/vertaling?) is uitstekend en speelt lekker weg. Nijholt en Labij lijken op deze avond echter niet zo geconcentreerd te zijn. Ze verspreken zich regelmatig. Het stuk is aan het eind van het seizoen en wellicht komt het daardoor dat ze minder scherp zijn. De Vries is daarentegen volledig op haar rol gefocust. Duidelijk blijkt dat de drie acteurs geheel op elkaar ingespeeld zijn.
Ondanks de gemiste kans op regietechnisch gebied is "De vrouw die haar man opvrat" een prettig stuk, hetgeen in de versie van Nijholt/Labij/De Vries een nieuwe dimensie krijgt. Ze hebben zich de rollen toegeëigend en er de invulling aan gegeven die het meest bij hun persoonlijkheid past.

Home Recensies Contact Site Map Zoeken
Valid HTML 4.01 Transitional