THEATERAFFICHE

Home Recensies Contact Site Map Zoeken
RECENSIES:

2005/2006

2004/2005

2003/2004

2002/2003

2001/2002

2000/2001

1999/2000

1998/1999

1997/1998LondonDelfts Eenakter FestivalTheaterlinksBovenmenselijke prestaties

Dralion (Cirque du Soleil)
Titel: Dralion
Genre: bewegingstheater
Met: Philippe Aymard, Calvin Braxton, Agnes Sohier, Viktor Kee, Igor Arefiev, Claudel Doucet e.a.
Muziek: Violaine Corradi
Choreografie: Julie Lachance
Regie: Guy Caron
Gezien: donderdag 23 juni 2005, tent bij Ahoy, Rotterdam

Het Canadese gezelschap Cirque du Soleil geniet al jarenlang internationale bekendheid. Hun invulling van het begrip "circus" is hedendaags en uniek. Het heeft nog maar weinig te maken met een piste waar, onder begeleiding van een blikkerig orkestje, wat kunstjes worden gedaan. De nieuwe show "Dralion" (een samentrekking van 'dragon' en 'lion') is een bijna poëtische aaneenschakeling van bewegingskunst, die omlijst wordt door muziek met Arabische, Afrikaanse en Aziatische invloeden. Zondermeer een stijlvol geheel en daar komen nog eens de bovenmenselijke prestaties van de artiesten bij.
Een meisje van een jaar of acht balanceert minutenlang op één hand en verandert daarbij constant van houding. Een groepje jongens duikt door een reeks piepkleine hoepels. Een duo doet een romantische pas de deux zwevend aan blauwe draperie?n. Een jongleur houdt zes ballen onder controle, terwijl hij acrobatisch toeren uitvoert. Een groepje gracieuze jonge meiden staat op spitzen op gloeilampen (!) en klimmen op elkaars schouders. Ondertussen is een groep artiesten aan de zijkant van het podium hun kunsten aan het vertonen op een verticaal geplaatste trampolinewand en worden we regelmatig aangenaam verrast door een zanger en een zangeres met schitterende stemmen.
Het is soms moeilijk om alles te bevatten. Er gebeurt zoveel en het is zo verbazingwekkend allemaal. Om het publiek een beetje adempauze te geven, treedt er tussen de acts een clownstrio op. Niet zomaar clowns, maar rasclowns, die zelfs de grootste zuurpruim uit de plooi kunnen krijgen. Als openingsact neemt clown Philippe Aymard op charmante wijze een meisje uit het publiek te pakken. Later is een man die op de eerste rij zit de pineut.
Door de afwisseling en de bindende factor van de muziek, is Dralion een uitgebalanceerd spectakel geworden in de beste Cirque du Soleil traditie.

Home Recensies Contact Site Map Zoeken
Valid HTML 4.01 Transitional