THEATERAFFICHE

Home Recensies Contact Site Map Zoeken
RECENSIES:

2005/2006

2004/2005

2003/2004

2002/2003

2001/2002

2000/2001

1999/2000

1998/1999

1997/1998LondonDelfts Eenakter FestivalTheaterlinksGrootse, meeslepende Ripper

Jack the Ripper
Titel: Jack the Ripper
Genre: Musical
Met: Gijs Geers, Manon Jasperse, Jeroen Verheij, Louise Maatje, Kevin van der Leeuw e.a.
Tekst: Sebastiaan Smits
Muziek: Tjeerd de Haas
Regie: Sebastiaan Smits
Gezien: zaterdag 25 juni 2005, Buytenpark, Zoetermeer

In 1888 werd de armoedig wijk Whitechapel in Londen geteisterd door een seriemoordenaar, wiens naam nog altijd voortleeft in de geschiedenis: Jack the Ripper. Wie Jack the Ripper werkelijk was, zullen we hoogstwaarschijnlijk nooit weten. Een dagboek dat in 1993 gevonden werd, wijst in de richting van James Maybrick, een aan drugs verslaafde zakenman uit Liverpool. Hoewel hij zelf al jarenlang een minnares in Londen had, kwetste de ontrouw van zijn vrouw hem zodanig dat hij uit wraak vijf prostituees zou hebben vermoord. Zijn vrouw werd later veroordeeld voor gifmoord op haar man en werd na vijftien jaar gevangenisstraf naar Amerika gedeporteerd.
Deze feiten zijn het uitgangspunt van de musical, waarmee Greg & Baud Productions reeds in 1997 een begin maakte. Pas 8 jaar later werd het groots opgezette project gerealiseerd. Het resultaat was van 9 tot 26 juni in het Buytenpark te Zoetermeer te zien.
Het publiek wordt ontvangen in een tent, die als foyer fungeert. Wanneer om kwart over acht het achterdoek open gaat, betreden we het "speelveld" in de openlucht. We krijgen een imposant decor te zien, bestaand uit steigers van twee verdiepingen hoog en muren. Dit schept een treffend beeld van een armoedige wijk in het Victoriaanse Londen. Op de achtergrond klinkt onheilspellende pianomuziek.
Het eerste kwartier wordt het publiek bezig gehouden door straatventers, bedelaars, prostituees en politieagenten. We worden nauw betrokken bij alle handelingen: een paar heren worden zelfs door een prostituee meegelokt naar een donker hoekje. Maar hoe leuk en sfeerbepalend deze proloog ook is, het duurt wel erg lang! Eindelijk begint het stuk dan toch. We zien hoe mevrouw Maybrick wordt veroordeel voor de moord op haar man James. Vanaf dat ogenblik is de hele musical een flashback.
Er ontspint zich een degelijk in elkaar stekend verhaal met een aantal liefdesgeschiedenissen op de achtergrond. Een interessant detail is het opvoeren van de journaliste Liz Grant (gespeeld door Louise Maatje), die als enige door heeft wie Jack werkelijk is. Een vergelijking met "Les Misèrables" ligt op de loer, daar de muziek, de sfeer en de karakters veel weg hebben van deze musical. Jammer genoeg zijn de liedteksten erg fragmentarisch en de rijmwoorden nogal gekunsteld. Hoewel de componist op de goede weg is, zijn de muziekstukken vaak eentonig. Dit wordt benadrukt door het feit dat de liedjes staccato worden gezongen.
Niettemin blijft er genoeg over wat de moeite waard is: de mise en scène is uitstekend, de hoofdrolspelers beschikken allemaal over een geweldige stem en er wordt groots en meeslepend geacteerd.
Alle spelers (of ze nu een hoofdrol hebben of figurant zijn) zitten helemaal in hun rol. Het stille spel op de achtergrond verslapt geen moment en is soms zelfs zó treffend dat het afleidt van de "hoofdscène". De casting is perfect: vooral hoofdrolspeler Gijs Geers is een bijzonder goede keuze. Hij speelt James Maybrick met een aan waanzin grenzende overgave. Daarbij heeft hij een uitstekende zangstem. Ook Jeroen Verheij als de sjacheraar O'Connor is zeer op zijn plek. Hij is de verbindende factor in het geheel. Evelien van Kampen en Jacqueline van Boheemen zetten allebei sterke karakters neer als respectievelijk Polly Nichols en Mary-Jane Kelly. Manon Jasperse als Sarah Robertson (Maybricks minnares) onderscheidt zich door haar aangename stem.
Al met al mag Greg & Baud Productions best trots zijn op dit resultaat. Ik ga dit Zoetermeerse gezelschap zeker in de gaten houden!

Home Recensies Contact Site Map Zoeken
Valid HTML 4.01 Transitional